Nove cijene naftnih derivata: Gorivo skuplje pet feninga

Bez autora
Jul 19 2011

Distributeri nafte i naftnih derivata u Federaciji BiH posljednja tri dana šalju federalnom Ministarstvu trgovine zahtjeve za poskupljenje goriva, tako da je na pojedinim pumpama u ovom bh. entitetu gorivo već poskupjelo za pet feninga. Skoro svi distributeri su sa postojećih cijena svih derivata nove cijene podigli za pet feninga, pa je cijena eurodizela sa 2,25 KM porasla na 2,30 KM, dok je cijena eurodizela 4 sa 2,30 KM porasla na 2,35 KM. Istovremeno, benzin BMB 98 sa 2,30 KM poskupio je na 2,35, a benzin BMB 95 sa 2,25 na 2,30 KM. U Udruženju distributera nafte i naftnih derivata pri Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije BiH kažu da ništa ne znaju o poskupljenju, pa tako ne mogu ni komentirati razloge poskupljenja. U Republici Srpskoj gorivo je poskupjelo prošle sedmice za pet do šest feninga, pa se cijene sada kreću u rasponu od 2,22 do 2,25 KM po litru.

Nove cijene naftnih derivata: Gorivo skuplje pet feningaDistributeri nafte i naftnih derivata u Federaciji BiH posljednja tri dana šalju federalnom Ministarstvu trgovine zahtjeve za poskupljenje goriva, tako da je na pojedinim pumpama u ovom bh. entitetu gorivo već poskupjelo za pet feninga, kazali su nam u Ministarstvu trgovine.

Prema podacima Ministarstva, skoro svi distributeri su sa postojećih cijena svih derivata nove cijene podigli za pet feninga, pa je cijena eurodizela sa 2,25 KM porasla na 2,30 KM, dok je cijena eurodizela 4 sa 2,30 KM porasla na 2,35 KM. Istovremeno, benzin BMB 98 sa 2,30 KM poskupio je na 2,35, a benzin BMB 95 sa 2,25 na 2,30 KM.

U Udruženju distributera nafte i naftnih derivata pri Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije BiH kažu da ništa ne znaju o poskupljenju, pa tako ne mogu ni komentirati razloge poskupljenja.

U Republici Srpskoj gorivo je poskupjelo prošle sedmice za pet do šest feninga, pa se cijene sada kreću u rasponu od 2,22 do 2,25 KM po litru, kazao je predsjednik Udruženja distributera nafte RS-a Vojin Mitrović. Nova cijena bezolovnog benzina je 2,22 KM, benzin super skuplji je za jedan fening i litar ovog derivata košta 2,23 KM, a cijena litra dizela u ovom bh. entitetu je 2,25 KM. U ovoj sedmici se ne očekuje novo poskupljenje goriva, iako su danas Rafinerija nafte Bosanski Brod i ostale rafinerije u okruženju podigle cijene svojih proizvoda, ali će distributeri ovu sedmicu izdržati s trenutnim cijenama, a za narednu ćemo vidjeti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik